Ingredienser

3–4 brød

1000–1100 g hvetemel
6 dl melk (20–25 °C)
25 g fersk gjær (gjerne rød type)
150 g sukker
2 ts kardemomme
1/2–1 tsk salt
1 egg
150 g smør i terninger
Ca. 300 g rosiner, mengden kan reduseres eller erstattes med sukat
1 sammenpisket egg til pensling

Slik gjør du

Legg rosinene i kaldt vann i minimum 30 minutter, men kan godt ligge over natta.

Ha alt det tørre i bakebollen. Tilsett melk og1 egg, rør ut gjær i litt av melken.

Elt enten for hand eller maskin med lav styrke, til deigen slipper bakebollen.

Tilsett smøret, litt etter litt, og elt 10 minutter til. Farten kan økes til middels underveis. Klem vannet ut av rosinene, og elt de raskt inn, slik at de blir fordelt, men ikke most. Hev til dobbel størrelse.

Form 3 eller 4 boller – la heve i 15 minutter, og form så julebrødene. Etterheves til nesten dobbel størrelse. Pensle med egg, og stek på nederste rille ca. 190 °C i 35–40 minutter.