Det går fint å variere på ingrediensene om man vil, og det viktigste er fremgangsmåten, høy varme og forholdet mellom ris og kraft. Det er vanskelig å bruke annet enn åpen ild eller kullgrill fordi du trenger veldig høy temperatur. Derfor er det også viktig å vende alle ingrediensene før du har i kraften.

Ingredienser

4 porsjoner

400 gram renset akkar (eller sepia, calamar etc.)
200–300 gram renset saltvannsreke
4 dl paella ris
12 dl god skalldyrkraft
1 liten løk, finhakket
3 hvitløksbåter – finhakket
6–8 pimientos de piquillo grovhakket
2 dl olivenolje
¼ gram safran
1 strøken teskje paprikapulver

Slik gjør du

Varm opp paellapannen på grillen eller over åpen ild, ha i 1 dl. olivenolje. Fres akkar i pannen på høy temperatur i 2 minutter. Vend ofte. Ha i reker og fres i ett minutt. Vend ofte. Ha i løk og piquillo.

Fres i 3–4 minutter til løken er gylden. Vend kontinuerlig. Ha i resten av olivenoljen, krydderet og hvitløken. Fres i 1 minutt. Vend kontinuerlig. Ha i risen. Fres alt i 3–4 minutter. Vend kontinuerlig. Ha i all kraften. Rør én gang slik at alt blandes godt. Kok opp, full guffe!

La fosskoke uten å røre i ca. 14 minutter. Ta ut et par riskorn og kjenn om de er ferdige. Det skal være litt kjerne, men ikke for mye. Ta paellapannen av varmen og
dekk med folie i 3–4 minutter.

Server umiddelbart med aioli og sitronskiver ved siden av.

Aioli

Ingredienser

4 porsjoner

2 eggeplommer
8 fedd hvitløk
Saft av ½ sitron
1 ts sennep
2 dl solsikkeolje
1 dl olivenolje
Salt og nykvernet sort pepper

Slik gjør du

Knus hvitløken fint, bland med eggeplommer, sennep og sitronsaft. Spe med oljen i en tynn stråle, litt og litt, til en tykk majones.

Smak til med salt og pepper.

(Husk at alle ingrediensene må samme temperatur, ellers kan den skille seg).