Litt historie

I november 1953 åpnet Trygve og Hansine Pettersen dørene for den nye butikken sin i Eidkjosen. Et nytt murhus var reist på det som på folk i området kalte «grusholla», og i landhandelen fant man alt en husholdning kunne trenge på den tiden.

Mye fikk plass i et bygg på 8 x 8 meter, og etter kort tid rommet butikken matvarer, glass og steintøy, husgeråd og manufaktur, koks og ved, jernvare og byggevarer og mer til.

På åpningsdagen gikk Hansine rundt og delte ut sukkertøy til alle fra et stort spann, og ungeflokken på syv fulgte spent med på alt som skjedde. De fikk tidlig ansvar for å hjelpe til i butikken – det var et stort løft familien hadde gjort ved etableringen, og alle måtte bidra.

Trygve hadde tidligere vært med på å drive en annen butikk i Kaldfjorden, men måtte gi seg da han ble syk med tuberkulose. Etter at han ble frisk jobbet han hos kjøpmann Solberg og tok samtidig Handelsskole på den tiden måtte man ha handelsbrev for å få lov til å drive butikk. Så tok familien etter hvert sjansen på å begynne for seg selv, og Eide Handel så dagens lys.

Det meste ble solgt i løsvekt på landhandelen på denne tiden. Mel, sukker og salt – alt kom i store sekker på opptil 50 kg som måtte bæres inn. Melkespann måtte bukseres inn til kjøling oppi en spesialbygget brønn inne på et eget rom, og det var ofte barna som fikk tildelt en slik jobb. Kundene kom med eget spann til melka, som ble auset oppi for hånd.

Eide Handel var den første på Kvaløya til å selge melk fra meieriet, først fra spann og siden på flaske – og ungene i området mente bestemt at denne melken smakte mye bedre enn den som kom fra gårdene…

På denne tiden var det ingen faste åpningstider. Landhandelen åpnet halv ni på morgenen og holdt på så lenge det kom kunder; mange dager kunne det bli svært sent før familien fikk trekke seg tilbake og ta kveld.

I 1963 kom myndighetene med lovpålegg om at butikker måtte ta helg senest kl 18 på lørdager; en lettelse for mange som drev forretning!

Etter hvert ble dette strammet inn i flere omganger, helt til man måtte stenge så tidlig som kl 13 – før det igjen ble lov å holde åpent lengre på 80-tallet og videre framover.

I 1959 kom neste store utvidelse. Den gamle tyskerbrakka som stod på Prostneset i byen ble revet og brukt til å bygge en andre etasje på butikken i Eidkjosen. Her flyttet familien inn fra gammelhuset på Storvoll (selv om de beholdt fjøsen der i enda ett år) – den nye boligen var like stor som butikken, og virket kjempesvær i forhold!

I 1976 overtok Britt og Jan driften av landhandelen. Samtidig skilte man ut byggevaren som en egen bedrift og gjorde store ombygginger av butikken. De startet prosessen med å utvikle Eide Handel fra datidens landhandel til dagens moderne butikk, men fortsatt med fokus på lokale råvarer.

Vi hentet mye av maten rett fra produsenten, enten familien brukte helgen til å kjøre rundt på gårdene og hente lammeslakt eller vi dro ut på kaia for å losse av blodfersk fisk så fort skøytene la til.

Tredje generasjon overtok driften rundt 1990, og siden da har flere ombygginger og utvidelser ført butikken dit den er i dag.

Ferskvareavdelingen vår har utviklet seg kontinuerlig, og det samme gjelder kjøkkenet vårt der vi driver egen matproduksjon. Siden tidlig på 90-tallet har vi samarbeidet med nasjonale kjeder om innkjøp, noe som lar oss tilby et bredt utvalg av dagligvarer til lave kjedepriser. Samtidig er vi uavhengige, og kan selv bestemme hvilke varer vi vil tilby våre kunder.

Historie

Over 65 år med matkultur

Å få leve som vi gjør her i nord, er et privilegium. Rein natur, overflod av ressurser og et mangfold av liv overalt – vi bor midt i et spisskammer det ikke finnes maken til. Vi ønsker å bringe disse fantastiske ressursene til dere, og er så heldige at vi kan samarbeide med lokale bønder og fiskere som vet å høste av naturen på best mulig måte. Dette er en stor rikdom, synes vi.

Når man skal ta maten på alvor, må man satse på kvalitet i alle ledd. Vi har unikt dyktige fagfolk som vet å utnytte de gode råvarene, og som tar seg tid til å gjøre ting på skikkelig måte slik at resultatet blir best mulig.

Derfor kaller vi det heimelaga – for det er så nært man kan komme kjøkkenbenken hjemme. Vi vil heller gjøre ting skikkelig enn å produsere mest mulig, og det er et verdivalg.

At vi har kunnet drive butikk i tre generasjoner og fått anledning til å satse på tradisjon og kvalitet, skyldes først og fremst kundene våre. De gir oss bestandig ærlige tilbakemeldinger, og gjør oss i stand til å bli bedre og bedre for hvert år. Vi vil alltid lytte til det som dere har å si, for dersom vi skal kunne ta vare på arven må vi fortsette å utvikle oss i årene som kommer i samarbeid med dere.

Kjøpmann Bård Even Pettersen
Kjøpmann Bård Even Pettersen

Her er noen av våre fantastiske matarbeidere

Neste generasjon kjøpmenn
Malin og Even

Ferskvaresjef og kokk Øystein
Pølsemaker Mads
Osteansvarlig Annvei

Kjøttansvarlig i
ferskvareavdelingen, Stian

Fiskeansvarlig i
ferskvareavdelingen, Freddy

Blomsteransvarlig og renholder
Ingrid

Matarbeider Ania

Matarbeider
Åse

Matarbeider Alexandra
Matarbeider Kenneth
Matarbeider Sezair