Fra januar til april er det høysesong for skreien. Den mest tradisjonelle måte å servere skrei på er som mølje – skrei, lever og rogn – sammen med potet, flatbrød og pepper.

Skrei

Slik gjør du

Beregn ca 500 gr fisk pr pers. Kutt fisken i skiver på ca 3 cm,klipp bort finner og vask bort evt rester av blod.

Legg fiskeskivene i isvann minst 1 time før tilberedning for å oppnå fastere og hvitere fiskekjøtt.

Kok opp rikelig med vann (0,5 dl salt pr 1 liter vann). Ha i fiskeskivene når vannet koker, og skum godt av.

Trekkes i ca 10-15 min eller til fiskekjøttet løsner fra ryggbeinet.

Tips: Det kan evt. tilsettes 1 laurbærblad, ½ løk og 1 ss eddik 7 % i kokevannet (pr liter vann).

Lever

Slik gjør du

Legg leveren i rikelig med kaldt vann. Rens leveren fri for kveiser, hinner og tråder (de ligger inni leveren).

Kutt leveren i biter på ca 2 x 2 cm.

Kok opp vann (1 dl vann, 1/2 ts salt) og tilsett leveren når vannet koker. Kok opp under omrøring og skum godt av. Tilsett så 1/3 ts malt sort pepper. Småkok i ca. 10 min.

Tips: Kokevannet kan tilsttes 1 ss finhakket løk og 1 laurbærblad sammen med pepperen.

Rogn

Slik gjør du

Rognen vaskes og klippes fri for tråder. Rognen pakkes så enkeltvis inn i plastfilm sammen med salt.

Legges så i en kasserolle lagvis. Hell på med kaldt vann så det dekker rognpakkene.

Kok opp la det trekke i ca 30 min.

Serveres med flatbrød, rå løk, kokte poteter og malt sort pepper.