Eide Handels historie
I november 1953 åpnet Trygve og Hansine Pettersen dørene for den nye butikken sin i Eidkjosen. Et nytt murhus var reist på det som på folk i området kalte «grusholla», og i landhandelen fant man alt en husholdning kunne trenge på den tiden. Mye fikk plass i et bygg på 8 x 8 meter, og etter kort tid rommet butikken matvarer, glass og steintøy, husgeråd og manufaktur, koks og ved, jernvare og byggevarer og mer til.
På åpningsdagen gikk Hansine rundt og delte ut sukkertøy til alle fra et stort spann, og ungeflokken på syv fulgte spent med på alt som skjedde. De fikk tidlig ansvar for å hjelpe til i butikken – det var et stort løft familien hadde gjort ved etableringen, og alle måtte bidra.
Trygve hadde tidligere vært med på å drive en annen butikk i Kaldfjorden, men måtte gi seg da han ble syk med tuberkulose. Etter at han ble frisk jobbet han hos kjøpmann Solberg og tok samtidig Handelsskole på den tiden måtte man ha handelsbrev for å få lov til å drive butikk. Så tok familien etter hvert sjansen på å begynne for seg selv, og Eide Handel så dagens lys.
Det meste ble solgt i løsvekt på landhandelen på denne tiden. Mel, sukker og salt – alt kom i store sekker på opptil 50 kg som måtte bæres inn. Melkespann måtte bukseres inn til kjøling oppi en spesialbygget brønn inne på et eget rom, og det var ofte barna som fikk tildelt en slik jobb. Kundene kom med eget spann til melka, som ble auset oppi for hånd. Eide Handel var den første på Kvaløya til å selge melk fra meieriet, først fra spann og siden på flaske – og ungene i området mente bestemt at denne melken smakte mye bedre enn den som kom fra gårdene.
På denne tiden var det ingen faste åpningstider. Landhandelen åpnet halv ni på morgenen og holdt på så lenge det kom kunder; mange dager kunne det bli svært sent før familien fikk trekke seg tilbake og ta kveld. I 1963 kom myndighetene med lovpålegg om at butikker måtte ta helg senest kl 18 på lørdager; en lettelse for mange som drev forretning! Etter hvert ble dette strammet inn i flere omganger, helt til man måtte stenge så tidlig som kl 13 – før det igjen ble lov å holde åpent lengre på 80-tallet og videre framover.
I 1959 kom neste store utvidelse. Den gamle tyskerbrakka som stod på Prostneset i byen ble revet og brukt til å bygge en andre etasje på butikken i Eidkjosen. Her flyttet familien inn fra gammelhuset på Storvoll (selv om de beholdt fjøsen der i enda ett år) – den nye boligen var like stor som butikken, og virket kjempesvær i forhold!
I 1976 overtok Britt og Jan driften av landhandelen. Samtidig skilte man ut byggevaren som en egen bedrift og gjorde store ombygginger av butikken. De startet prosessen med å utvikle Eide Handel fra datidens landhandel til dagens moderne butikk, men fortsatt med fokus på lokale råvarer.
Vi hentet mye av maten rett fra produsenten, enten familien brukte helgen til å kjøre rundt på gårdene og hente lammeslakt eller vi dro ut på kaia for å losse av blodfersk fisk så fort skøytene la til.
Da tredje generasjon ved Bård Even Pettersen overtok driften på slutten av 80-tallet hadde Eide Handel ei omsetning på 7,8 millioner netto. Siden da har vi vært gjennom en serie av utvidelser og ombygginger, en av de største i nyere tid skjedde i 2004.
Siden tidlig 90-tallet har vi samarbeidet med nasjonale kjeder om innkjøp, noe som har gjort at vi har muligheten til å tilby et bredt utvalg av dagligvarer til konkurransedyktige priser. Rundt 2013 inngikk vi samarbeid med Norges største supermarked-kjede MENY.
Samtidig opptrer vi som en fullstendig uavhengig bedrift, som kan selv bestemme hvilke varer vi vil tilby våre kunder.
I 2010 ble det satset for fullt på en egen matserie under navnet «Eide Heimelaga». Matserien inkluderer alle matproduktene som blir lagd på huset, som i dag utgjør omtrent 65 reseptbelagte produkter. I denne satsingen ligger verdien om å ivareta de lokale råvarene som landsdelen har å by på som et grunnleggende fundament, samt å ivareta gode mattradisjoner og oppskrifter fra de tidligere generasjonene. Dette kunne vi ikke gjort hadde det ikke vært for de fantastiske fagfolkene vi har på huset, som har gjennom mange år utviklet matserien til å bli en viktig hjørnestein for bedriften.
Nå foregår det fjerde generasjonsskiftet i Eide Handels historie, hvor Malin Josefine og Even-Rikard overtar driften etter sin far. Samtidig står Eide Handel foran historiens største utvidelse, hvor dagens bygg skal rives og en ny, fremtidsrettet butikk skal bygges opp. Visjonen for den nye butikken er å i større grad rendyrke det som gjør Eide Handel unik, nemlig satsingen på lokal mat og kortreiste råvarer.
70 år med matkultur, 1953–2023
Å få leve som vi gjør her i nord, er et privilegium. Rein natur, overflod av ressurser og et mangfold av liv overalt – vi bor midt i et spisskammer det ikke finnes maken til. Vi ønsker å bringe disse fantastiske ressursene til dere, og er så heldige at vi kan samarbeide med lokale bønder og fiskere som vet å høste av naturen på best mulig måte. Dette er en stor rikdom, synes vi.
Når man skal ta maten på alvor, må man satse på kvalitet i alle ledd. Vi har unikt dyktige fagfolk som vet å utnytte de gode råvarene, og som tar seg tid til å gjøre ting på skikkelig måte slik at resultatet blir best mulig.
Derfor kaller vi det heimelaga – for det er så nært man kan komme kjøkkenbenken hjemme. Vi vil heller gjøre ting skikkelig enn å produsere mest mulig, og det er et verdivalg.
At vi har kunnet drive butikk i 70 år gjennom fire generasjoner, og fått anledning til å satse på tradisjon og kvalitet, skyldes først og fremst kundene våre. De gir oss bestandig ærlige tilbakemeldinger, og gjør oss i stand til å bli bedre og bedre for hvert år. Vi vil alltid lytte til det som dere har å si, for dersom vi skal kunne ta vare på arven må vi fortsette å utvikle oss i årene som kommer i samarbeid med dere.
Kjøpmann Bård Even Pettersen
Her er noen av våre fantastiske matarbeidere
Øystein Moe
Ferskvaresjef
og kokk
Øystein startet å jobbe hos oss på Eide i 2005. I 18 år har han vært med å utvikle vårt cateringtilbud, vår ferskvareavdeling og vår satsing på vår egen matserie Eide Heimelaga.
Stian Korsberg
Kjøttansvarlig i ferskvareavdelingen
Stian startet hos oss som 18 åring i deltidsstilling ved siden av skolen. I 2016 gikk han over i full stilling, og har gjennom årene opparbeidet seg til en ledende rolle med mye ansvar. En mer engasjert og kunnskapsrik matarbeider skal du lete lenge etter!
Freddy Simbana
Fiskeansvarlig i ferskvareavdelingen
Freddy fra Ecuador har jobbet hos oss i 10 år. Hans fagfelt er fisk og sjømat, og han sørger for at ferskvaredisken bugner av noe av det beste regionen har å by på hver eneste dag!
Annvei Sandvik
Osteansvarlig
1. august 2011 startet Annvei sin karriere her på Eide Handel. Etter å ha vært innom de fleste avdelingene i butikken, fant hun til slutt sin lidenskap for ost. I dag kan hun by på over 200 ulike typer ost i den flotte ostedisken sin.
Sondre Luther
Pølsemaker
Ingrid Andersen
Blomsteransvarlig og renholder
Ingrid har jobbet hos oss i over 25 år som renholder og blomsteransvarlig. Siden 1998 har Ingrid vært en servicevert og en viktig del av den daglige driften på Eide. Hun er tante til Kjøpmann Malin og Even, og svigersøster til Kjøpmann Bård.
Henriette Hansen
Avdelingsleder frukt og grønt
Henriette er faglært kokk som brenner for matfaget, og har erfaring fra både restaurant og hotelldrift. Med denne ekspertisen i ryggsekken tilfører hun butikken og resten av teamet verdifull kompetanse. I tillegg oser hun av engasjement og interesse for råvarer, kortreist mat og kvalitet. Denne interessen får hun for tiden dyrket i vår frukt- og grøntavdeling.