Årets første levering av Alpelam er nå å finne i diskene på Eide Handel.

Alpelam fra Lyngen rangeres blant de ti beste på kjøttkvalitet hvert eneste år, i konkurranse med tusenvis av andre sauebønder her til lands.

Mye av hemmeligheten ligger i det svært gode beitet lammene har i Lyngsalpene. Etter hvert som snøen tiner oppover i fjellet, følger lammene etter og spiser av det friske gresset og nyspirte urter. Her får dyra et beite som gir veldig konsentrert næring, og de utvikler dermed bedre kjøttfylde og smak. Beitet på høyfjellet har naturlige fortrinn som gir lammene den unike smaken av Alpelam.

– Trolig det beste lammet jeg noensinne har smakt, sa stjernekokk Eivind Hellstrøm til bladet Nordlys. Også han mener at de gode beiteforholdene og mosjonen dyra får i fjellene gjør underverker.

Sankinga begynner sist i august, og varer i rundt en måned. I denne perioden er det fem faste som deltar i arbeidet, og en rekke frivillige fra familie og venner som deltar når de har tid – det blir gjerne i helgene at flest har anledning til å være med. Under sankingen trasker de opp og ned langs fjellene i Lyngsalpene for å få med seg alle dyra hjem fra beite – en jobb man blir både sprek og glad av, med fantastisk utsikt over et av de flotteste landskapene som finnes.

Merkevaren Alpelam ble etablert for snart tjue år siden, da vi inngikk en avtale med brødrene Larsen om å ta imot alt lammekjøttet de kunne levere. Vi var interessert i å få tak i det beste lammekjøttet her i nord, og vi visste at dyr som hadde beitet i høyfjellet gav den beste kjøttkvaliteten. Brødrene i Lyngen er også godt fornøyde med samarbeidet, kan Eirik Larsen fortelle.

– Vi er veldig glade for å samarbeide med Eide Handel. Kontakten oss imellom er god, og vi føler at vi blir godt ivaretatt og profilert gjennom dem. Dessuten er Eide Handel svært flinke både på ferskvare og på videreforedling, så Alpelam-kjøttet virkelig kommer til sin rett, avslutter han.

Nydelig turmat

Alpelam stekt på bålet er nydelig turmat!
Pakk inn koteletter eller kokt pinnekjøtt i folie, tilsett smør/olje, krydder og grønnsaker etter
ønske. Stekes på bålet og nytes!