En rykende god fersk kopp kaffe må lages på riktig måte. Det kjennes på smaken.

Vår kaffemester Arnulf Kaspersen bærer på en hemmelighet. Gjennom år hos Friele har han luktet og smakt seg fra øst til vest – gjennom jordsmonn, ferskhet og brenningsgrader – stadig på jakt etter nye fyldige kaffesmaker. Nå har han tatt bolig i Eide Handel, klar til å vise kundene nye dimensjoner av Norges nasjonaldrikk. I ryggen har han en hel avdeling fra Jura, med utstyr og kaffebønner fra alle verdens hjørner.

Verdensborger

Kaffe har en lang og stolt historie. Med sine røtter i Afrika, har den vært dyrket som drikk og inntektskilde i over 1500 år. Sagn forteller at hærfolket var blant de første som begynte å drikke kaffe for å roe gemyttene under fredssamtaler. På 1600-tallet fant kaffen veien til Europa og ble snart ansett som en intellektuell drikk. I Norge ble den først vanlig på 1800-tallet, og har i dag satt oss på pallen blant verdens mest kaffedrikkende nasjoner. At kaffe også er en av verdens mest populære drikker, skyldes trolig kombinasjonen av virkning, smak og aroma. Dessuten er den proppfull av antioksidanter.

Smakfulle bønner

Selv om kaffen er en venn som følger oss gjennom livet, ligger det fortsatt mye skjult i kaffens smaksrikdom. Den enkleste veien til større smaksopplevelse, er å lage kaffe kvernet av hele kaffebønner.

– De aller fleste bruker kaffe som er ferdig oppmalt. Så snart bønnen er knust og kommer i kontakt med luft, begynner den å miste smaken. Allerede etter 14 dager er mye av aromaen i ferdigmalt kaffe forduftet. Bruker du en maskin som maler kaffen rett før bruk, vil du oppdage en helt ny smaksdimensjon, forklarer Arnulf. Den andre klassiske kaffetabben å lage mer kaffe enn man drikker der og da.

– Kaffe begynner å utvikle garvesyre umiddelbart. Jo lenger det står på kanna, dess beskere blir den. Lager du en kopp av gangen, får du nydelig kaffe hver eneste gang. 30–40 % av all traktekaffe forsvinner i vasken, noe som hverken er lønnsomt eller bærekraftig, sier kaffemesteren.

Den perfekte julegaven

Med den nye kaffeavdelingen hos Eide Handel håper Arnulf å vekke ny interesse for kaffe som smaksopplevelse. Den mørke drikken fortjener mer enn rollen som søvnfordriver.

– Folk er blitt mer og mer opptatt av smak. Utvalget av hele kaffebønner er enormt, du finner alt fra kraftig brente sorter til runde, aromatiske og komplekse smaker. Den enkleste veien til skikkelig god kaffe er en god kaffemaskin. Det innebyggede vannfilteret fjerner usmak fra det varme vannet. Du får kaffe traktet med nykvernede bønner, riktig temperatur og riktig trykk hver gang. Enklere og bedre blir det ikke. Selv om en kaffemaskin koster litt, mener Arnulf det lønner seg i det lange løp. En perfekt julegave til eget hus, altså.

Når du kjøper en Jura kaffemaskin hos oss på Eide kjøper du trygghet. Arnulf er også vår servicemann og tar service på maskinen på dagen!

Juramaskinen er den beste smaksinvesteringen du kan gjøre.