Den beste røykalaksen får du av å vente.

Av og til kan du skimte et svakt slør av røyk over Eidkjosen. Da vet du at kjøkkensjef Øystein er på jobb. I det lille hvitmalte huset godt gjemt bak Eide Handel, har han sitt eget lille røykeri han søker tilflukt i når kreativitet og skapertrang tar over bak kokkelua. Det er her han i ro og smak bedriver håndverket som lokker til seg reisende fra nær og fjernt.

God smak kommer med tida

Å lage verdens beste røykalaks er i følge Øystein ikke noe hokus pokus. Alt du trenger er en god laksefilet i riktig størrelse, bøkeflis, kjærlighet og tålmodighet som varer ei uke.

Når den ferske laksefileten ankommer Eide Handel, lar Øystein den hvile ut sine siste

strabasiøse dager. Laksefiletene må spesialbestilles på grunn av lav vekt og magerhet, og koster derfor litt ekstra i innkjøp, uten at Øystein har gjort det til et poeng overfor sjefen. Du kan ikke lage verdens beste røykalaks uten verdens beste råvarer, mener Øystein.

Bare røyk smaker røyk

Etter hvilinga tørrsaltes og sukres den ett døgn. Sukkeret bidrar til å avrunde saltsmaken. Etterpå skyldes alt av, før den tørkes litt på nytt og får hvile enda litt mer, til alt saltet har fordelt seg jevnt og naturlig i det lyse kjøttet. Så, etter ei uke på spa, er laksen klar for badstua.

Enkelte produsenter bruker saltinjeksjon og røyksyre for å lage røykalaks. Det synes Øystein ikke videre om. Røykalaks er et håndverk som bare skal gjøres med hendene, og til det trengs en skikkelig røykeovn, god bøkeflis å fyre med, ferdigmassert laks i riktig størrelse og en stor kopp kaffe. Laksen har det nemlig ikke travelt med å ta til seg all den milde og gode røyksmaken fra bøkeflisen. Etter noen timer er laksen ferdig og kan vente seg en fremtid på brødskiva.

En ny og mildere røykalaks

Ventinga ved røykeriet er blitt til nye produkter. Først forsøkte Øystein å glasere en laks i lys sirup før han tørrsalter den – en idé han hentet fra sirupsaltet fenalår. Det ente med jubel og ordre å lage mer. Så dukka han opp med en røykalaks med Eides eget fiskekrydder, og ble jaget opp igjen med flere bestillinger i hendene.

Siste skudd fra røykeriet er en litt mindre røkt laks for ganer som liker en mildere røyksmak. Ideen kom fra kundene selv, som stadig stikker hodet inn på bakrommet med forslag og ideer. For det er her kilden til all den gode smaken på Eide Handel ligger; i smilene og tilbakemeldingene fra tusenvis av fornøyde kunder.