Kval på Kvaløya er ingen stor nyhet. Det er derimot delikatessen kaldrøkt og bokna kvalskinke.

De siste årene har folk nærmest kvalfartet til yttersida i desember og januar for å se verdens største populasjon av knølkval velter seg innover fjordene med bartene fulle av sild. Med stor appetitt og luftige manøver lager de et forrykende matshow, til begeistring for både tilreisende og lokalbefolkning.

Etegildet er så omfattende at enkelte fjordboere klager over dårlig nattesøvn på grunn av dyrenes voldsomme utblåsninger. Brutal appetitt og etter sigende ekstremt dårlig tranånde til tross; vi kan med hånda på hjertet si at kvalen på Kvaløya er en av vårres kara.

Det fineste kjøtt

Knølkvalen som besøker øyriket hvert år er fredet, og blåser en lang marsj når kvalfangstbåtene legger fra kai. Norge driver derimot en begrenset fangst av Vågekval, en bestand som i dag teller nærmere 200.000 dyr. Dette er et dyr vi på Eide Handel setter høyt, og med god kontroll og førsteklasses bearbeiding på mottakene, har kvalkjøttet de siste årene fått sin velfortjente renessanse. Smaken av tran og harskt fett som de gamle kunne forteller om fra tida da kvalkjøtt var sikringskost er borte. Dagens kvalkjøtt behandles etter alle kunstens regler og er blant det aller magreste, sunneste og mest smakfulle kjøttet du kan spise.

Først i verden – kanskje

Vi skal være forsiktige med å påstå at vi er de første i verden som lanserer en bokna og lett kaldrøkt kvalskinke. Men vi har aldri hørt at noen av gjort det før oss, og som landhandel i periferien hører vi ganske mye. Det er uansett en synd og skam at dette fabelaktige kjøttet ikke skal foredles etter alle kunstens regner, slik vi har gjort med alt annet kjøtt her i landet gjennom generasjoner. Vi har derfor gitt kvalen vår egen spesialbehandling, inspirert av gamle tradisjoner.

Det er kun de utvalgte filetene fra småkval som blir tildelt rolle i Kvaløy skinke. Fileten saltes og brunsukres og får ligge en stund, og før den gnis inn i forskjellige pepper og kaldrøykes. Til slutt legges skinka på et luftig sted til kjøttet er halvtørka. Prosessen kalles bokning og kjøttet er da i en halvrå og svært smaksrik tilstand.

Vi er svært stolte over å gi det tradisjonsrike kjøttet en helt ny og spennende smaksopplevelse. Kjøttet er suveren som forrett i tynne skiver (carpaccio), som tapas eller brukt som tradisjonell roastbeef. Her er det duket for etegilde.

Vel bekomme og god kval!