Jula blir fort tom uten tid med de nærmeste. Derfor har familien Skogmo gjort det lille til det største i førjulsstria – å tilbringe tid sammen.

Et snødryss faller lett over Bardufoss, som om værgudene gjør sine siste forberedelser med å pakke dalen inn til jul. I lyset fra gatene og billyktene tylles dalen inn i et gult slør, som i et forsøk på å bremse innbyggerne som haster frem og tilbake. Men i dag er det få som ser det. De fleste springer bak handlevogner der adventsroen ikke når inn.

Bålpanne

Det knitrer i adventslys fra bålpanna hjemme hos familien Skogmo. De har laget seg en utendørs kosekrok, et fristed der pølser og kakao nærer gode samtaler.  Familien har bestemt seg for å ta adventstida tilbake.

– Vi lever i et samfunn der alle er veldig aktive. Fritidsaktiviteter, lekser, jobb, hus og forpliktelser sloss om plass i kalenderen. Spesielt i adventstida er det hektisk. Derfor har vi booket plass til advent og den tida tilbringer vi sammen rundt bålet, forteller Karin.

Dørstokkmila er ikke så høy

For enkelte kan tanken på å rydde tid og snø for å tenne bål ute virke uoverkommelig. Men dørstokkmila er ikke så høy som man kanskje tror.

– Det første vi bestemte oss for var å frede søndagene i advent. Vi kunne ikke dra på julehandel eller pålagte aktiviteter. I stedet har vi ryddet tid til bålkos. Og frister man med pølser og kakao, er de fleste barn enkle å overtale. Det gjelder å være litt listige, smiler Karin.

For familien har det vært viktig å ta tilbake adventen og jula.

– Vi ønsket å finne tilbake til familien i adventstida, til det lille i jula. Det som ikke handler om gaver og mat, men om verdiene i å dele og ha omsorg for hverandre. Og det er ikke så vanskelig å finne i lyset fra en bålpanne, avslutter Karin.

Oppskrift:

Verdens beste Bountykuler

Les mer >

Oppskrift:

Karamellpopcorn

Les mer >