Ved å fjerne litt lut har vi gjort mer plass til skreien. Det kjennes på smaken.

Kunsten å lage virkelig god mat handler om å finne den rette balansen mellom smakene. Noen ganger må du tørre å redusere for å gi plass til noe annet. Slik tenker vi også om lutefisk. Å overøse verdens beste råvare med basiske stoffer er nesten å begå helligbrøde. Derfor har vi laget en lutefisk du ikke har smakt maken til.

Historien om vår lutefisk begynner en vinterdag i Lofoten, i et lidenskapelig gytebad på 50 meters dybde. Torskeynglen driver nordover med Golfstrømmen og ender opp nordøst i Barentshavet, hvor den spiser døgnet rundt i lyset fra midnattssola. De vokser dobbelt så fort som sine artsfrender lenger sør. Men først i en alder av 10 år snur den skjegget sørover og vender tilbake til sine røtter i Lofoten og Vesterålen for å gyte.

Det er ikke disse førstereisskreiene vi er ute etter. Vi velger de erfarne, som har vært her mange ganger. Muskuløse langdistansesvømmere på 10 kilo eller mer, med flott kjøttstruktur. De fanges utenfor Kvaløya på vei sørover og reinskjæres til de flotteste loins før de henges til tørk med utsikt mot det samme havet. Her modner de i seine vintermåneder, helt til smaken av salt vind, regn og sol har forgylt det beinfrie kjøttet til verdens beste råstoff.

Når sesongen er moden for lutefisk, vanner og luter vi de rene tørrfiskstykkene her på Eide Handel. Det er en skånsom prosess for å ta vare på det aller beste i fisken. Derfor er vår lutefisk fastere i konsistensen, spesielt i midten av de tykke ryggstykkene. Med et lett trykk fra gaffelen vil du se at kjøttet skiver seg i vakre flak. Lutsmaken er mild, fiskesmaken fenomenal.

Vi håper du liker den.

Oppskrift:

En nydelig saus til lutefisken

Les mer >

Slik tilbereder du en perfekt lutefisk

  • Beregn ca. 500 gr per person
  • Skjær fisken i porsjonsstykker og legg dem i en ildfast form
  • Strø finsalt og pepper over stykkene og la dem ligge en stund
  • Slå av vannet som har samlet seg i bunnen
  • Ha aluminiumsfolie godt over formen slik at den blir helt tett
  • La fisken stå i ovnen på 200 grader i ca. 40 minutter
  • Fisken er ferdig når du kan stikke en stekegaffel gjennom kjøttet uten motstand