Du trenger ikke være sjøsterk for å elske havet.

Vinterlyset maler Yttersia med bred akvarellpensel. Florlette skyer i rosa og blått møter havet i en mørk uavbrutt linje mot vest. Som et skjæringspunkt mellom lek og alvor. Det er her – mellom himmel og hav og holmer – vårt gastronomiske fyrtårn rodde sine første åretak. Det var her han spant om bord i sin fars fiskebåt og krøp i land igjen – gang etter gang.

Vår sjefskokk Øystein Moe har alltid elsket alt ved havet – bortsett fra bølgene. Han blir gjerne med ut og drar line, når horisonten står i vater og havet ikke mener alvor.

Arven

I sin barndom på Brensholmen, ytterst på Kvaløya sprang Øystein som andre unger langs kaiene på jakt etter arbeid. Det var travle tider på mottakene og travlere dager for ungene. Det skulle ryddes, bæres, sløyes og ikke minst skjæres tunger.

Havets delikatesser kom opp som monster og forlot som verdens beste råvarer til restauranter nedover kontinentet. I 1000 år har fisk vært eksportert sørover fra disse trakter. Det er en arv du ikke tar lett på. Det er lite Øystein tar lett på.

En smak av kysten

På kjøkkenet på Eide Handel er Øystein skipper på egen skute. Sammen med Mads Nilsen utvikler de stadig nye oppskrifter og retter med råvarene fra Yttersia. Oppskrifter han er vokst opp med, modernisert gjennom årtier med kreativitet og kjentmanns klarsyn. På havets matkart vet Øystein hvor skjærene skvalper. Derfor reiser folk langt for å handle fra Eides fiskedisk. Ikke rart han har dratt i land tittelen som Arktisk kokk.

Øystein og familien bor fortsatt på Yttersia, og kjører sine mil til og fra Eidkjosen hver dag. For du kan ikke snu ryggen til Yttersia. Stedet der pulsen fra dønningene, det skiftende lyset og saltmetta vestavind krydrer kreativiteten.

Smaker du kjenner igjen på Eide Handel og som vi er stolte av å kunne bringe videre.

Far og sønn: Øysteins far, Inge Moe, er fisker på Brensholmen og har lært Øystein gleden av lokale råvarer.