I Porsangerfjorden ligger ei øy som lyser av multer i midnattsol.

Kjært barn har mange navn. På folkemunne går multebæret gjerne under navnet «Fjellets gull». Og har du noen gang kommet over ei myr som bugner av multer en sein sommerdag, skjønner du at den bærer sitt navn med rette. Multebæret har en gulorange farge så intens at den nærmest er selvlysende. Og med midnattsola lavt rett i mot, er det som trolldom spredd utover i perleform på toppen av vakre kronblader. Ikke rart den lille gullklumpen har en helt spesiell plass i folks hjerter.

Nasjonalstatus

Store Tamsøy i Porsanger har nærmest nasjonalstatus som multeøy. Allerede på 1600-tallet ble den fredet av Kongen på grunn av sine uvanlige store  multeforekomster og sitt unike fugleliv. I snart 100 år har øya vært i privat eie, der multene forvaltes med omsorg. Det er trolig kombinasjonen av et gunstig multeklima, god gjødsling fra fuglene og midnattsolas døgnlange energi som gjør øya til en organisk gullåre. Sunn er multa også. Med høyt innhold av C- og E-vitaminer, bidrar bæra til å beskytte cellene mot stress, og reduserer tretthet og utmattelse.

Gull i munn

Multeplukkerne som kommer til Store Tamsøy er alle godkjente av Bullfamilien, som selv eier øya. Hvert år plukkes flere tonn bær som fordelens mellom de erfarne plukkere og eierne. Det som går til butikk selges via noen utvalgte kjøpmenn, blant annet oss på Eide Handel. For oss er det stas å kunne tilby de store saftige bærene med gulrøde kinn. Det blir jo ikke ordentlig jul uten.

Oppskrift:

Britts Pavlova med multer

Les mer >