Bardufossjentene har funnet oppskriften til det søte liv.

– Vi har problemer med å bake syv sorter til jul, sier Karine Elisabeth Skogmo lattermildt. – Vanligvis blir det mye mer!

Det gløder fra buevinduene i teglstein. Omgitt av blått adventslys fra en klar Midt- Troms himmel, med utsikt ned mot Bardufoss og en snøkledd dal, har fire kvinner søkt sammen. Et moderne hus i et moderne boligfelt er for kvelden omgjort til en engelsk kalorifabrikk fra forrige århundre. Dette er slikkepottens mekka.

– Vi bruker å si at vi har ganer for godsaker, bedyrer Karin.

Bakeglade jenter

«Vi» er et gjeng jenter som flyttet inn i samme byggefelt tidlig på 2000-tallet. Alle er innflyttere til kommunen, alle hadde behov for å etablere nye nettverk i voksen alder.

– Ungene våre har sprunget mellom husene siden de var små. Vi damene trives godt i hverandres selskap og for tre år siden fant vi ut at vi skulle danne en bakering. I stedet for å stå og bake hver for oss, er det både hyggeligere og mer effektivt å bake sammen før jul og påske, forteller Karin.

For denne gjengen er høytid synonymt med baketid. I løpet av to velduftende kvelder i begynnelsen av desember baker de seg frempå med alt en høytid fortjener av munngodt; kransekaker, tradisjonelle småkaker, hvetebakst, formkaker, suksessterter, konfekt, alt som er sunt for smaksløkene.

Spesielt etter et tungt julemåltid. Eller som myrra i tilfelle uanmeldt romjulsbesøk. Uansett forklaring eller unnskyldning; denne kvelden skal et helt langbord fylles med godsaker.

Førjulsknutene løsner

I det varme lyset omsluttet av kald desember går samtalene på kryss og tvers over mel, sukker, stålboller og kjevler. Bakevarer fylles med refleksjoner over det store og det lille i livet. Utfordringer deler og løses. Førjulsknutene løsner, litt med hjelp av hvit gløgg med stjerneanis. Bakeringen gir næring til et sunt bomiljø, mener Karin.

– Praten flyter enklere når man gjør noe sammen. For oss er baking den perfekte fellesnevneren. Vi snakker om ting som er viktig for oss og knytter bånd gjennom felles interesser. Dessuten er det til stor hjelp for hverandre. Vi hadde aldri kommet i mål med julebaksten hvis vi ikke hadde hjulpet hverandre. Å lage en bakering er et sosialt tiltak jeg vil anbefale alle som liker å bake, avslutter Karin.

Totalt er det seks jenter som er med i «ringen». Det er ikke alltid det passer for alle, men bakekveldene har høy prioritet hos jentene.

Oppskrift:

Bestefars nøttetopper

Les mer >

Oppskrift:

Brune pinner

Les mer >

Oppskrift:

Julebrød

Les mer >

Oppskrift:

Kransekake

Les mer >