De fleste kan steike kjøtt eller lage en enkel saus, men hvordan vet vi hvilke krydder som virkelig løfter smaksopplevelsen?

Krydder er en slags x-faktor i matlaging. I dampen fra grytene har du kanskje en vag idé om hvilke krydder du burde hive oppi, men å vite nøyaktig hvilke som passer til hva og hvor mye, krever litt trening av tunge og nese. Med litt nysgjerrighet og erfaring kan også du smake deg frem til hvilke krydder som løfter matopplevelsen.

Finn balansen

Går du deg ofte vill i krydderskuffen? Fortvil ikke. Vi har noen gode råd og et par kort på hånden som vil hjelpe deg til større glede på kjøkkenbenken. Enkelt forklart handler å krydre om å skape sammensatte, balanserte og komplette smaksopplevelser. Og med komplett mener vi at alle deler av tungen finner noe den liker; søtt, surt, bittert og salt. Det finnes også en femte smak som heter Umami, men den er en nøtt å forstå, så vi holder oss unna.

Det viktigste du gjør under matlagingen er å smake på maten, og å prøve å analysere smakene. På den måten kan du finne frem til motsatsen i en smak. Tomater og tomatsaus blir fort litt syrlig. Prøv med litt sukker eller honning for å balansere smakene. Er smaken litt tam? Prøv med en skvis lime. Smaker det for sterkt; tilsett litt rømme.

Våre favorittmikser

Å hygge seg med prøvesmaking kan være tidkrevende. Derfor har vi laget en hel serie med ferdige kryddermikser som gir deg akkurat den riktige blandingen av de riktige smakene. En dose magi på boks som gjør det morsommere å lage mat, selv i en hektisk hverdag.

Her er et lite treningstips: Titt på deklarasjonen på krydderboksene og se hvilke krydder vi har blandet. Ta litt på fingeren og smak om du klarer å skille dem fra hverandre. Det er god trening på vei mot større matglede.

Oppskrift:

Ovnsbakt sjørøye med Eide fiskekrydder

Les mer >