I fjor spiste dere oss ut av huset. I år har vi rustet oss bedre.

Eide Handels egen lutefisk er et bestillingsverk fra dere kunder. Talen var klar; vi vil ha en lutefisk uten bein, laget av det fineste stykket stor vinterskrei, tørket etter alle kunstens regler i mild vintervind på yttersia, og så vannet og lutet – men ikke for mye. Sånn akkurat passe, for å holde kjernen fast og fin.

For den nordnorske gane

Og slik gikk det til at vi på Eide Handel begynte vårt eget lutefiske. Vi legger aldri et nytt produkt i disken uten at vårt trofaste smakspanel har avlagt sin dom. Og etter litt av- og påluting kom vi frem til en lutefisk som er akkurat slik den nordnorske ganen ville ha den; fast, fin og med riktig smaksfylde og konsistens. Ikke en slik blautfisk som forsvinner i tårer så snart man gir den et trykk med gaffelen. Og ikke en hardhaus av en boknaværing som knapt nok rører seg under kniven. Nei, det måtte bli en sånn raus og smaksrik ytterværing som byr på seg selv.

Vi prøver igjen

I fjor lagde vi tre tonn lutefisk til egen kolleksjon. Det var ikke i nærheten av nok. Så i år har vi økt med ett tonn i håp om å stilne de aller ivrigste ganer. For denne lutefisken trenger ikke et lass av hjelpere i brunost og sennep for å smake godt. Smaken står på egne bein og er Nord-Norge på sitt aller beste.

Så da kan vi vel bare si «Vel bekomme», og tipse om at den holder seg fint i fryseren hvis man ikke tar sjansen på å vente til det siste med å sikre seg en go’bit.

Slik tilbereder du en perfekt lutefisk

  • Beregn ca. 500 gr per person
  • Skjær fisken i porsjonsstykker og legg dem i en ildfast form
  • Strø finsalt og pepper over stykkene og la dem ligge en stund
  • Slå av vannet som har samlet seg i bunnen
  • Ha aluminiumsfolie godt over formen slik at den blir helt tett
  • La fisken stå i ovnen på 200 °C i ca. 40 minutter
  • Fisken er ferdig når du kan stikke en stekegaffel gjennom kjøttet uten motstand

Oppskrift:

En nydelig saus til lutefisken

Les mer >