Vi har det aller beste utgangspunktet for å lage pinnekjøtt av høy kvalitet.
Deilig lammekjøtt på pinne, sjy og bjørkeris som putrer på komfyren. Duften som fyller huset med forventninger om en fredfull jul og et herlig måltid. En gylden stund der bekymringer for uvær og konfliktene i Asia får hvile. Pinnekjøttet er mattradisjon på sitt aller mest høytidelige og er verdt å samles rundt. Et bevis for alt naturen gir oss og alt vi har grunn til å være takknemlige for.
1000 år gammel tradisjon
Slik har pinnekjøttet vært et samlingspunkt for de gode samtalene og matopplevelsene gjennom generasjoner. Ifølge mathistoriker Helge Christie har tørking av sauekjøtt røtter i Norge tilbake til 1000-tallet og kanskje enda tidligere. Dampkoking på pinner av bjørk ble vanlig på 1700- og 1800-tallet. Derav navnet pinnekjøtt.
I dag spiser 70 % av oss pinnekjøtt i jula, og de kjøttfulle pinnene troner høyt som folkets favoritter, bare slått av ribba. Ikke rart vi forventer at pinnekjøtt skal omfavne smaksløkene.
Lages på gammelmåten
Det er flere måter å produsere pinnekjøtt på. Vi på Eide Handel har valgt den mest tungvinte, fordi veien til den virkelig gode smaken ikke har snarveier. Det er kun de riktige lammesidene som får lov til å bli pinnekjøtt. Vi bruker utvalgte sider av Alpelam fra Lyngen, fordi det er en av verdens beste råvarer. Utvelgelsen gjøres allerede under parteringen. Kjøttet kan ikke være for fett, men samtidig ikke for magert. Alpelam har mye av denne spesielle kvaliteten på grunn av de unike beiteområdene i Lyngsalpan, dette bidrar til høyt premiert lammekjøtt!
Lammesidene får ligge i saltlake i fire dager før de henges til saltutjevning et par døgn. Så står naturtørking nær havet på Yttersia av Kvaløya for tur. Denne prosessen kalles fra gammelt av speking og er den eldste konserveringsmåten vi kjenner til.
Modnes i havgapet
Det er under de seks til åtte ukene i kald, klar luft at underet skjer. De naturlige
enzymene i kjøttet bryter fibrene fra hverandre og gjør kjøttet mørt og smakfullt, som under modningen av en god ost. Det er derfor bare råvarer, tid og omsorg teller når vi lager pinnekjøtt. Temperatur og luftfuktighet avgjør hvor lenge kjøttet skal henge, men den riktige nedtørkingen finner vi ved å kjenne på hvert enkelt kjøttstykke.
Slik får du det beste julemåltidet – med sidestykke!
Eides beste pinnekjøttoppskrift
Bytt ut pinnene med poteter!
Det høres utrolig ut, men dette må du bare prøve. Vask eller skrell potetene, og legg dem i bunnen av kjelen. Fyll på vann slik at du så vidt dekker potetene.
Pinnekjøttet legger du over potetene, og dermed er det klart for å trekke. Lokket må ligge på hele tiden.
«Men pinnekjøttet skal jo trekke i to timer eller mer – hva med de stakkars potetene?»
Vi kan love deg at de blir ekstra gode og faste på grunn av saltet i kjøttet.