Tror du det er vanskelig å lage egne pølser til jul? Det er faktisk lekende lett – og skikkelig gøy for hele familien.

På Eide Handel har vi alt du trenger til skikkelige pølsefingre; pølsekjøtt av høy kvalitet, ekstra fett hvis du vil ha saftigere og mer smakfulle pølser, tarm og krydder. Alt du trenger å ha hjemme er en kjøttkvern og et pølserør. De fleste moderne kjøkkenmaskiner med litt muskler har kvern og pølserør som tilleggsutstyr, så da er det bare å koble på og sette familien i sving.

Enklere blir det ikke

Å lage pølser er som med alt annet; det kan virke vanskelig før man har prøvd. Er du først i gang, går resten som en lek. Tre ting bør du likevel tenke over i forkant; vil du lage tykke eller tynne pølser, hvilket kjøtt ønsker du å bruke i pølsene og hvilke smaker ønsker du. Er du i tvil er det bare å spørre oss i ferskvaredisken, vi er der for å hjelpe deg i gang.

Veldig sosialt

Tarmene vi selger er ekte vare av svin og finnes i to størrelser; tynne på 32–34 mm diameter og tykke på 38–40 mm diameter. De tykke er enklere å få jevne og kan være bra å begynne med. Kjøttet kaller vi sorteringskjøtt, og er avskjær fra steiker og fileter. Kvaliteten er like høy som alt annet kjøtt vi selger, men i andre størrelser og fasonger. Derfor er det litt rimeligere. Fettprosenten bør ligge på ca. 20 % for å få saftige pølser, lammekjøtt har litt lavere fettprosent hvis du ønsker en magrere pølse. Til slutt tilsetter du smaker etter eget ønske og her er det bare fantasien som setter grenser. Velg gjerne ferske krydder fremfor tørkede.

Så er det bare å sveive i gang. Å lage 5–10 kilo pølser tar ikke mer enn tre timer, så inviter gjerne venner og naboer på en formiddag med pølselaging – mens høstværet raser utfor stueveggene. Kjøper du lammesvanger og lammekjøtt i tillegg, kan noen sy lammerull på den andre siden av kjøkkenbenken. Mer julestemning skal du lete lenge etter.

PS: Hvis du ikke har tid til pølsevev før jul, lager vi Norges beste julepølser du kan kjøpe i butikk.

Sosialt: Pølsemaker Mads Nilsen på Eide Handel synes pølselaging med familie og venner er noe av det triveligste man kan gjøre før jul.

Oppskrift:

Urøkt julepølse

Les mer >