Høst og vinter er høysesong for å lage mat ute. Og hva er vel bedre enn å samles rundt bålet før maten nytes i fellesskap?

Har du allerede pakket bort grillen eller bålpanna for vinteren, er du i ferd med å begå et feiltrinn. Den kalde og tørre årstida er nemlig som skapt for å lage mat ute. En åpen flamme bryr seg lite om lufttemperaturen er pluss eller minus ti grader – maten du lager på bål, ved eller pellets blir akkurat like perfekt under en blå stjernehimmel som under midnattsola – ja kanskje enda bedre. Alt som skiller sommer og vinter er en tykkere genser.

Et skikkelig kinderegg

Å lage utemat i mørketida er en opplevelse i seg selv. For det første er det drivende trivelig å samles rundt varmen og de dansende flammene. Vi mennesker har klynget oss rundt bålet lenge før vi begynte å gå med klær, så det er ikke uten grunn at flammene fremkaller en urgammel ro i sjela. Få ting er koseligere enn å dele duften fra god mat på rist med andre.

For det andre er åpen varme spesielt egnet til å lage mat på. Den matinteresserte har sikkert lagt merke til at de i mange andre land bruker store gassbluss til matlaging, rett og slett fordi maten blir bedre av å tilberedes på høye temperaturer.

Sist, men ikke minst; å lage mat ute er enkelt og lite utstyrskrevende. De fleste har en grill, ei bålpanne eller en grue ved huset. Alt du trenger er en rist og gjerne en jernpanne til noen hundrelapper. Rydder du bort snøen når den faller, har du et utekjøkken året rundt.

Skikkelige smaksbomber

Det finnes et utall retter som egner seg på åpen varme. Og alt på grillen må ikke være kjøtt. Er du glad i sjømat kan vi varmt anbefale paella, en smakfull rett med sydeuropeisk temperament. Den er enkel å tilberede og rask å lage til 8–10 personer. Bare husk å bruke tilstrekkelig med kraft.

En annen sikker vinner er laksefilet krydret med vårt eget fiskekrydder, og så lagt i folie. I løpet av 20 minutter har du en flott ferdig lakseside med smaker du bare får på åpen varme. Så hopp i genseren og ta steget ut. Store matopplevelser venter under stjernene.

Oppskrift:

Paella

Les mer >