Slik tilbereder du perfekt lutefisk
- Beregn ca. 500 gr per person
- Skjær fisken i porsjonsstykker og legg dem i en ildfast form
- Strø finsalt og pepper over stykkene og la dem ligge en stund
- Slå av vannet som har samlet seg i bunnen
- Ha aluminiumsfolie godt over formen slik at den blir helt tett
- La fisken stå i ovnen på 200 °C i ca. 40 minutter
- Fisken er ferdig når du kan stikke en stekegaffel gjennom kjøttet uten motstand
En nydelig saus til lutefisken
Denne oppskriften kommer fra Ongajoksetra i Alta, der de hadde noe på menyen som de kalte «Pappas lutefisksaus». Den kombinerer det klassiske tilbehøret i en egen saus, og smaker helt nydelig til lutefisk!
Ingredienser
Nok til omtrent seks porsjoner.
250 gr smør
2 dl sennep (vanlig, norsk type)
2 dl lys sirup
15 skiver brunost
Slik gjør du
Smelt smøret i en gryte. Rør inn de andre ingrediensene etter tur, slik at de smelter i sausen.
La det hele småkoke i et par-tre minutter, så er det klart. Sausen kan også fryses hvis du mot formodning skulle få noe til overs.