Slik tilbereder du perfekt lutefisk
  • Beregn ca. 500 gr per person
  • Skjær fisken i porsjonsstykker og legg dem i en ildfast form
  • Strø finsalt og pepper over stykkene og la dem ligge en stund
  • Slå av vannet som har samlet seg i bunnen
  • Ha aluminiumsfolie godt over formen slik at den blir helt tett
  • La fisken stå i ovnen på 200 °C i ca. 40 minutter
  • Fisken er ferdig når du kan stikke en stekegaffel gjennom kjøttet uten motstand

En nydelig saus til lutefisken

Denne oppskriften kommer fra Ongajoksetra i Alta, der de hadde noe på menyen som de kalte «Pappas lutefisksaus». Den kombinerer det klassiske tilbehøret i en egen saus, og smaker helt nydelig til lutefisk!

Ingredienser

Nok til omtrent seks porsjoner.

250 gr smør
2 dl sennep (vanlig, norsk type)
2 dl lys sirup
15 skiver brunost

Slik gjør du

Smelt smøret i en gryte. Rør inn de andre ingrediensene etter tur, slik at de smelter i sausen.

La det hele småkoke i et par-tre minutter, så er det klart. Sausen kan også fryses hvis du mot formodning skulle få noe til overs.