Ovnsbakt kveite med salsa er julemat på et høyere smaksnivå. Bare husk termometer.

Hjemme på kjøkkenet hos Gerd Sjurelv har jula fått en duft av sydlandsk temperament. Eksotiske krydder, urter og chili legger seg som damp på kalde vindusflater når Gerd setter ovnsdøra på gløtt. Her inne godgjør julekveita seg i skjønn forening med spanske mattradisjoner.

Jeg har laget kveite til jul i over 50 år. Den er fantastisk smakfull og fin i konsistensen, og et herlig avbrekk til den tradisjonelle kjøttmaten. Kveita er enkel å bake i ovnen, og rett og slett himmelsk sammen med spennende krydder, bedyrer Gerd.

Gudegaven fra havet

Kveita er et kjært barn med mange navn. Hellefisk stammer fra tidligere tider da man mente den flate fisken var hellig. Kveita ble derfor typisk mat til høytider. Den er også kjent som Gudefisk og fikk sin karakteristiske form hugget i stein som helleristninger allerede i steinalderen.

Som høytidsmat står kveita fortsatt sterkt langs kysten vår, og tilberedes på utallige måter. Gerd mener den gode, litt kraftige fiskesmaken blir enda bedre med litt kulinariske smaker fra Sør-Europa.

Riktig temperatur er alt

De fleste tilbereder kveita i skiver. I fiskedisken på Eide Handel kan du be om å få den som filet i stedet. Dekk fileten med masse salt i 10 minutter og skyll så godt av den.

Ha på godt krydder og urter, og legg den i ei steikepanne med skinnsida ned i smør og god olje til skinnet har fått en gylden farge. Sett ovnen på 180 grader, legg fileten i en ildfast form og sett steketermometeret i den tykkeste delen. Dekk formen med aluminiumsfolie.

Hemmeligheten bak saftig og smakfull kveite er riktig og forsiktig varmebehandling. Når kveita har en kjernetemperatur på 50 grader er den ferdig, forteller Gerd.

Mens kveita står i ovnen, lager Gerd salsa av forskjellige typer paprika, løk, hvitløk og chili. Samtidig har hun latt matfløten koke ned til halvparten.

Sandefjordsmør med safran passer perfekt som saus. Når fløten er kokt ned, trekker jeg den av platen og har i litt sitronsaft. Rett før servering rører jeg inn smør som er romtemperert, forklarer Gerd. Så er det bare å anrette fisk, salsa og saus på et fat, og rope familien inn til fiesta!

Gerds kveite med grønnsakssalsa

Ingredienser

4 porsjoner

1 kg kveitefilet
eller en stor kveitekotelett Salt
Fiskekrydder

Marinade

1 løk
3 fedd hvitløk
0,5 bunt dill
0,5 bunt gressløk
0,5 sitron (saft)
2 ts farin
1 dl olivenolje
1 dl hvitvin
Litt salt og fiskekydder

Slik gjør du

Krydre fisken med salt og fiskekrydder.

Finhakk løk, hvitløk og urter. Bland olje, vin, sitronsaft og rist det godt sammen.

Hell marinaden over kveita og la den ligge kjølig 2–3 timer.

Sett ovnen på 180 ºC. Legg fisken i ildfast form/panne. Sett steketermometeret i den tykkelste delen og dekk med folie.

Ta fisken ut når termometeret viser 50 ºC, eller løsner fra benet. Hvis du ikke bruker termometer, sjekk fisken ofte.

La fisken hvile før servering.

Tilbehør

Grønnsakssalsa

1 dl olje/smør
2 stk rød paprika
2 stk gul paprika
1 stk rødløk
4 fedd hvitløk
10 små tomater
Saften av en halv sitron
En halv rød chili (kan sløyfes)
Salt og pepper

Slik gjør du

Finhakk løk, hvitløk og urter. Bland olje, vin, sitronsaft og rist det godt sammen.

Hell marinaden over kveita og la den ligge kjølig 2–3 timer.

Sandefjordssmør

2 dl fløte
250 gr smør
1 bunt persille Sitronsaft
Safran (kan sløyfes)

Slik gjør du

Kok opp fløte og la det småkoke til mengden er halvert. Trekk pannen av plata og rør inn smøret. Sausen må ikke koke, da skiller den seg. Smak til med sitronsaft og rør inn hakket persille. Ha i safran for vakker gul farge.

Legg fisken på serveringsfat. Slå over saus- en og grønnsakssalsaen.

Serveres med mandel- eller Gulløye-potet.