Glem tørre julekaker. Med denne smaksbomben blir du aldri kvitt julegjestene.

Marianne Aasen lager kaker som kan utløse skred i høyhusdebatten. Like flotte som Marianne selv, er de i alle fall egnet for å stjele oppmerksomheten fra hvilken som helst juledekorasjon eller julekolleksjon. Bedre blir det ikke når kniven skjærer seg gjennom lag på lag med kakedrøm og sjokoladekrem, og til slutt avdekker kakens indre geologi. Dette er søtmonsens høyborg, like uimotståelig vakker på innsiden som på utsiden.

Ingen kunst å bake

Lidenskap for høyreiste herligheter fikk Marianne etter et opphold i Canada over noen år.

– Kakene på andre siden av Atlanteren er utrolig flotte og overdådige. Problemet er at de er altfor søte, så jeg fornorsket dem med andre og mer smakfulle ingredienser. Du kan blant annet tilsette litt rømme i glasuren for å dempe søtsmaken, forteller Marianne, og legger til at høyreiste kaker ikke krever spesielle kakeferdigheter.

– Å lage kaker i mange etasjer er ikke vanskelig, men krever litt oppfinnsomhet. Du trenger mindre, men flere kakeformer når du skal bygge høyt. Mellom lagene er det lurt å bruke fyll som holder lagene sammen og ikke sklir ut. Sett gjerne kaka i kjøleskapet mellom hvert lag, så fyllet får stivne og binder kaka sammen. Til slutt dekker du herligheten med ganache – en blanding av fløte og sjokolade – og pynter den til jul, forteller Marianne.

Aktivitet for små fingre

Hun er blant de mange som går på skattejakt på Eide Handel for å finne helt spesielle ingredienser som løfter smaksopplevelsen.

– Jeg fant blant annet Hersheys sjokoladesirup til denne kaka. Sammen med sjokoladepudding blir det et perfekt fyll. Selv om kakene ser ut som de er laget av profesjonelle, må det en barnefinger eller to til for å skape det perfekte resultatet.

– Å bake kaker er en utrolig koselige førjulsaktivitet for hele familien. Det viktigste for store og små er å smake og finne smaker alle liker. Hvordan kaka blir seende ut er ikke så viktig, alt kan kamufleres med glasur, marengs og pynt, forteller kakemor til to smårollinger.

– For oss handler jula om å gjøre hyggelige ting sammen, og ingenting er koseligere enn kakebaking, avslutter Marianne Aasen.

Mariannes mørke sjokoladekake

2 kopper sukker
1 3/4 kopp mel
3/4 kopp kakao
1 1/2 ts bakepulver
1 1/2 ts natron
1 ts salt
2 ts vaniljesukker

Det tørre blandes.

2 store egg
1 kopp kulturmelk
1/2 kopp olje (ikke bruk olje med mye smak, som eks. ekstra virgin olivenolje)

Mikses og blandes i det tørre. 1 kopp kokende vann blandes i helt til slutt. Røren skal være ganske tynn.

Stekes på 175 ºC.

Jeg fordelte røren på 4 former på 16 cm. (Har to former som jeg steker i to omganger).

Stekes i ca. 30 min. Sjekk med en pinne. Er den fortsatt rå, stek 5 min. om gangen til den er ferdig. Du kan fint bruke større former, eks 23 cm, men da bør du fordele røren på to former eller doble røren. Stekes lengre.

Mørk sjokoladepudding

Denne puddingen har en annen konsistens enn typisk norsk sjokoladepudding. Den er mørkere og mer kremete. Den er originalt en dessert i seg selv, og nydelig sådan. Anbefales å spises med pisket krem.

2/3 kopp sukker
1/3 kopp kakao
1/4 kopp maizena
1/4 ts salt
2 ts vaniljesukker

Bland i kasserolle.

2 1/2 kopp helmelk
4 store eggeplommer

Visp sammen og ha i det tørre. Kok opp under konstant omrøring til det tykner.

2 ss smør
200 gr mørk sjokolade

Ha i og rør til smeltet og godt blandet.
Ha i bolle (eller porsjonsskåler) og dekk med plast. Avkjøl, gjerne over natten.

Ganache

500 gr mørk, lys eller hvit sjokolade
1 ½ kopp fløte

Hakk eller knekk sjokoladen i mindre biter.

Kok opp fløten. Ha i sjokoladen og la stå uten å røre til all sjokoladen er smeltet. Rør til alt er blandet. Avkjøl helt og til ganachen har tatt ønsket form.

Lys sjokoladekrem

5 ss mel
2 ss kakao
1 kopp fløte

Bland og kok opp under omrøring til det tykner.

Avkjøl helt i skål under plastfolie

225 gr smør-mykt
1 kopp melis
2 ts vaniljesukker

Visp til lyst og luftig. Ha i sjokoladeblandingen en spiseskje om gangen. Bland godt. Må være romtemperert for å være smørbar.

Marengs

4 eggehviter (L eller XL)
1 cup sukker

Ha i eggehvitene og sukker i bolle som tåler varme og sett over kasserolle med kokende vann. Visp for hånd i cirka 4–5 minutter.

Ta av varmen og pisk eggehviteblandingen ved høy hastighet i kjøkkenmaskin til marengsen er luftig, cirka 5–7 minutter.

Hersheys sjokoladesaus

Kaken er pyntet med rips vendt i sukker. Jordbær dyppet i hvit sjokolade og vendt i mandler. Hakket mandler, dill som pynt. De vakre fuglene fåes kjøpt på Britts butikk.

Slik gjør du

  • Lag sjokoladepudding (gjerne dagen før) og sett kaldt slik at den stivner.
  • Lag sjokoladekaken og avkjøl fullstendig på rist.
  • Lag den lyse sjokoladekremen og sett til side.
  • Begynn montering av kaken.
  • Legg en bunn på ønsket kakefat.
  • Hell Hersheys sjokoladesaus i sirkulær bevegelse fra ytterst til innerst.
  • Smør sjokoladepuddingen på i jevnt lag.
  • Smør den lyse sjokoladekremen oppå puddingen.
  • Legg ny sjokoladekakebunn på.
  • Repeter punkt 5–9 til du har brukt samtlige bunner.
  • Skrap bort glasur som legger seg ut på sidene av kaken.
  • Hvis kakebunnene begynner å skli må du rette på dem så godt som mulig, skrape sidene og sette kaldt til kaken stivner mer. Det er godt mulig at dette må gjøres mellom hver bunn.
  • Smør et tynt ytterlag med lys sjokoladekrem rundt hele kaken.
  • Sett kaken kaldt til den har stivnet.
  • Lag sjokoladeganache og sett kaldt (30–60 min). Ikke vent for lenge. Ganache stivner til fast form hvis den får stå for lenge i kjøleskapet.
  • Hell avkjølt ganache over kaken. Bruk bred smørekniv eller lignende og fordel ganachen jevnt over hele kaken.
  • Sett kaken kaldt.
  • Når ganachen har stivnet lager du marengsen.
  • Ha marengsen som et lokk på kaken.
  • Pynt med ønsket dekorasjoner umiddelbart etterpå da marengsen stivner når den får stå.

TIPS!

Gjør det enklere! Dropp marengsen og ett av fyllene og server med vaniljeis.

En høy kake kan være vanskelig å skjære. La de voksne gjøre jobben og bruk en stor og skarp kniv. Det første stykket bør være litt stort, men det bruker ikke å være et problem for den som får det.