Ingredienser
Ca 30 lussekatter
5 dl helmelk
50 g gjær
1 g safran (evt. ½ ts gurkemeie)
150 g sukker
½ ts salt
2 ts kardemomme
13 dl hvetemel (ca.)
Pensling og pynt
1 sammenvispet egg
1 dl rosiner
Slik gjør du
Smelt smøret. Tilsett melken. Smuldre gjæren i bakebollen og rør den ut i litt av den lunkne melkeblandingen. Bland i resten av væsken.
Rør i sukker, salt, kardemomme, safran (evt. gurkemeie) og mel til deigen er passe fast. La deigen heve under plast på et lunt sted til dobbel størrelse.
Sett stekeovnen på 250 °C. Ta fram stekeplater som du smører eller har på bakepapir. Strø litt mel på bordet, elt deigen godt. Del deigen i biter og trill dem til lange fingertykke pølser. Del i ca. 30 biter. Form ulike lussekatter, bare fantasien setter grenser. Legg de ferdig formede lussekattene på stekeplaten og la dem heve under plast på et lunt sted i ca. 15 min.
Pensle med sammenvispet egg og pynt med rosiner. Stek lussekattene i 5–8 minutter. La de avkjøles litt på rist før servering. De smaker aller best litt lunkne.