Ingredienser

Ca 30 lussekatter

5 dl helmelk
50 g gjær
1 g safran (evt. ½ ts gurkemeie)
150 g sukker
½ ts salt
2 ts kardemomme
13 dl hvetemel (ca.)

Pensling og pynt

1 sammenvispet egg
1 dl rosiner

Slik gjør du

Smelt smøret. Tilsett melken. Smuldre gjæren i bakebollen og rør den ut i litt av den lunkne melkeblandingen. Bland i resten av væsken.

Rør i sukker, salt, kardemomme, safran (evt. gurkemeie) og mel til deigen er passe fast. La deigen heve under plast på et lunt sted til dobbel størrelse.

Sett stekeovnen på 250 °C. Ta fram stekeplater som du smører eller har på bakepapir. Strø litt mel på bordet, elt deigen godt. Del deigen i biter og trill dem til lange fingertykke pølser. Del i ca. 30 biter. Form ulike lussekatter, bare fantasien setter grenser. Legg de ferdig formede lussekattene på stekeplaten og la dem heve under plast på et lunt sted i ca. 15 min.

Pensle med sammenvispet egg og pynt med rosiner. Stek lussekattene i 5–8 minutter. La de avkjøles litt på rist før servering. De smaker aller best litt lunkne.

Tips

For å få den riktige smaken og den gule fargen bruker safran i deigen. En billigere variant som også gir deg den fine, gule fargen er gurkemeie. Men smaken på gurkemeie er ikke veldig god, så et godt tips er at du tilsetter litt kardemomme i tillegg.