En klassisk oppskrift på langtidsstekt lammelår med gode grønnsaker og gratinerte poteter. I sausen bruker vi kraft fra lammet sammen med blant annet eplegelé og fløte. Det aller beste er å grille lammet i Traegergrillen, men den er også god i stekeovnen!

Langtidsgrilling av lammelår

Å starte opp en pelletgrill er en svært lettvint prosess. Det er simpelthen å fylle grillen med pellets, slå på grillen og stille inn ønsket temperatur.

Det er ikke nødvendig å følge med på grillingen heller, ettersom grillen holder en nøyaktig temperatur helt til maten er ferdig. Dette gir deg mer tid som du kan tilbringe med familien din og gjestene dine.

Den største fordelen med pelletsgriller i forhold til gassgriller er den unike aromatiske smaken rykende treverk gir til råvaren. Vi har pellets fra en rekke forskjellig trær, som alle tilfører en unik smak på maten. Dersom du enda ikke har smakt mat som har blitt tilberedt på en pelletsgrill så har du virkelig noe å glede deg til.

Pelletsgriller brenner med komprimert sagflis av hardt treverk. Pelletsene legges i et fyringskammer, som automatisk blir foret videre inn i et tennkammer. Der tar pelletsen fyr, brenner og sprer varm røyk i hele grillen. Denne prosessen styres av en svært nøyaktig termostat, slik at grillen holder den temperaturen du har satt den på under hele grilltiden.
Ved hjelp av et viftesystem så blir de brennende pelletsene tilført akkurat nok oksygen slik at det ryker istedet for å bare brenne opp, og det er denne røyken som er hemmeligheten i all god BBQ.

Pellets er laget av 100% naturlig komprimert sagflis. Fuktigheten i sagflisen fordamper under brenning, noe som skaper en fuktig luft inne i grillen. Denne fuktigheten bidrar til et saftigere resultat.

Ingredienser

1 stk lammelår
6 stk hvitløksfedd
salt
pepper
3 stilker rosmarin
1 stk løk
3 stk gulrøtter
0,5 stk sellerirot
2 stk laurbærblad
6 dl vann
saus
kraft fra lammelåret
6 dl fløte
1 ss rosmarin
1 dl soyasaus
3 ss eplegelé
salt
pepper
maizenna

Varm ovnen opp til 225 grader. Krydre steken godt med rosmarin, salt og pepper. Del hvitløksfeddene. Stikk lommer i låret med en kniv og sett inn hvitløksfeddene.

Skrell gulrot, sellerirot og løk, del i grove biter, og brun dem lett i stekepannen i litt olje. Legg alt i en ildfast form med laurbærblader. Hell på vannet, legg låret i formen og sett inn et steketermometer i den tykkeste delen av kjøttet (pass på at du ikke treffer benet).

Sett lammelåret i ovnen og stek til du har fått fin farge på kjøttet. Ta ut formen. Skru ovnen ned til 65 grader og la døra stå åpen et par minutter så den får kjølt seg ned. Sett inn kjøttet igjen.

Sjekk steketermometeret etter noen timer. Ved 65 grader er kjøttet «medium pluss» stekt, perfekt stekegrad for lammelår. Kjøttet kan fint stå i 5,5–6 timer, temperaturen vil aldri overstige 65 grader som ovnen står på. Ønsker du det mer rosa, bør du steke og servere ved cirka 60 grader.

Pakk kjøttet godt inn i folie, og legg gjerne over en dyne, da har du en time eller to på deg til å gjøre klart til middag, samtidig som kjøttet holder seg varmt. Ta vare på kraften.

Saus

Sil kraften fra lammelåret og kok opp, la det koke ned til du har cirka 2 dl kraft i kjelen.

Tilsett fløte og rosmarin, kok opp og la det småkoke til sausen tykner litt, cirka 5 minutter.

Smak til med soyasaus, eplegèle, salt og pepper. Rør litt maizenna ut i kaldt vann, eller bruk brun maizennajevner. Visp inn litt og litt mens sausen koker, til du har ønsket konsistens.

Hjemmelagde fløtegratinerte poteter

Fløtegratinerte poteter er enklere enn du tror, og smaker deilig som tilbehør til både biff, kylling- og fiskeretter. Denne oppskriften på fløtegratinerte poteter med hvitløk er den klassiske varianten, men tilsett gjerne litt hakket chili for mer spicy smak.

10 stk poteter
3 dl fløte
1 dl revet ost,
2 stk hvitløksfedd
salt
pepper
0,5 ts revet muskatnøtt

Slik gjør du

Forvarm ovnen til 200° C. Skrell poteter og finhakk hvitløk. Skjær potetene i tynne skiver, ca 3–5 mm.

Smør en ildfastform, du trenger en som er ca. 20 x 30 cm.

Legg ett lag med potetskiver i den smurte forma. Strø over halvparten av hvitløken, salt og pepper, og hell over fløte til det akkurat dekker potetlaget.

Ha over ett nytt lag med potet, resten av hvitløken, salt og pepper. Avslutt med et lag potet og hell over resten av fløten.
Stek i ovnen på 200° C i ca. 30 minutter. Legg ost på toppen og stek det videre i ca. 20 minutter til osten har smeltet og fått gyllen farge.

Tips!

Visste du at ved å koke potetskivene i fløten før du setter de i ovnen, trenger de mindre steketid og du kan lettere smake til blandingen før du setter den inn?