Landsdelen har endelig fått sin egen julesild.

Det var bare et spørsmål om tid. Ferskvaresjef Øyestein Moe på Eide Handel hadde gått svanger med oppskriften i årevis. Nå er den her – den nordnorske julesilda.

– Folk har lenge spurt meg om jeg ikke kunne komponere en egen julesild basert på lokale råvarer. Nå er den her, et ektefødt barn av landsdelen, forteller Øystein og holder frem herligheten som skal spre lokal matglede på julepynta frokostbord i tida fremover.

Silda fra nærområdet deler glass med lokale ingredienser som gulrøtter og kålrot, i en lake smakstilsatt med sennepsfrø, nellik, helpepper, laurbær, persille og appelsinskall.

Ingen jul uten sild

– Pappa fisket sild og saltet til jul. Mamma laget forskjellige varianter så vi hadde i kjøleskapet gjennom jula, noe hun fortsatt gjør. Derfor var jeg bare nødt til å lage en egen variant, forteller Øystein, som gleder seg over å føre tradisjonene videre til Eides mange kunder.

Silda er en kjær venn av landsdelen, og har spredd håp og velstand langs kysten i århundrer. Akkurat nå fosser havets sølv innover ordene med kvalen på slep, og er lett å få tak i som råvare. Øystein håper flere får øynene opp for den sunne og smaksrike råvaren.

Alle kan lage sild

– Å lage påleggssild er ikke vanskelig. Du vanner ut salta sildefilet og skjærer den i passe biter. Så lager du en lake eller saus, og tilsetter krydder og andre ingredienser. Silda er allsidig og passer med mange forskjellige smaker, alt fra anis til kanelstang. Bare prøv deg frem, her er det kun fantasien som setter grenser, forteller Øystein, som anbefaler at man lar den ferdige påleggssida stå noen dager i glass i kjøleskapet slik at smaken setter seg.

Hos Eide Handel har den nordnorske julesilda fått følge av en egen sennepssild og tomatsild.

Nordnorsk julesild

500 gr utvannet spekesild filet i biter 4 dl vann
3,5 dl sukker
2 dl eddik 7 %
1 ts sort pepper, hel
1 ts hel nellik
1 ts sennepsfrø
3 stk laurbærblad
Skall av en halv appelsin, i store biter (bare det oransje)
1 ss persille (tørket)
1 stor gulrot (i små terninger)
150 gr kålrot (i små terninger)
2 stk rødløk (i halve ringer)

Kok opp alt uten om løk, sild og persille.

La det småkoke i 5 minutter (til gulrot og kålrot er møre), avkjøles.

Når laken er kald tilsettes sild, løk og persille.

La silda stå ett døgn før bruk.

Eide kremet sennepsild

700 gr spekesildfilet utvannet
500 gr majones
200 gr Seterrømme
0,5 ss persille (tørket)
0,5 ss dill (tørket)
0,5 ts sort pepper (grovmalt)
50 gr sukker
3 ss eddik 7 %
3 ss grov sennep
1 dl finhakket purreløk
2 stk grønne epler i biter
2 dl oliven i skiver (sort og grønn)

Bland majones, rømme, dill, persille, pepper, sukker, eddik og sennep.

Ha i sild, epler og purreløk.

La stå natten over før bruk, slik at smakene får satt seg.

Eides tomsatsild med chili og oliven

850 gr utvannet spekesildfilet
2,5 dl olivenolje
2,5 dl rødvineddik
2,5 dl tomatpuré
5 dl sukker
10 ss vann
1 ss persille (tørket)
2 små løk (finhakket)
5 laurbærblad
3 stk chili (finhakket)
4 hvitløksbåter (finhakket)
3 ss fersk rosmarin (finhakket)

Varm opp olivenoljen, rødvinseddik, tomatpuré og sukker.

Bland vann, persille, laurbærblad, chili, hvitløk og oliven. Avkjøles.

Tilsett sild og løk. Bør stå ett døgn før bruk slik at smaken får sette seg.

Denne silden kan minne om den portugisiske retten Bacalao.