Fra januar til april er det høysesong for skreien. Den mest tradisjonelle måte å servere skrei på er som mølje – skrei, lever og rogn – sammen med potet, flatbrød og pepper.
Skrei
Slik gjør du
Beregn ca 500 gr fisk pr pers. Kutt fisken i skiver på ca 3 cm,klipp bort finner og vask bort evt rester av blod.
Legg fiskeskivene i isvann minst 1 time før tilberedning for å oppnå fastere og hvitere fiskekjøtt.
Kok opp rikelig med vann (0,5 dl salt pr 1 liter vann). Ha i fiskeskivene når vannet koker, og skum godt av.
Trekkes i ca 10-15 min eller til fiskekjøttet løsner fra ryggbeinet.
Tips: Det kan evt. tilsettes 1 laurbærblad, ½ løk og 1 ss eddik 7 % i kokevannet (pr liter vann).
Lever
Slik gjør du
Legg leveren i rikelig med kaldt vann. Rens leveren fri for kveiser, hinner og tråder (de ligger inni leveren).
Kutt leveren i biter på ca 2 x 2 cm.
Kok opp vann (1 dl vann, 1/2 ts salt) og tilsett leveren når vannet koker. Kok opp under omrøring og skum godt av. Tilsett så 1/3 ts malt sort pepper. Småkok i ca. 10 min.
Tips: Kokevannet kan tilsttes 1 ss finhakket løk og 1 laurbærblad sammen med pepperen.
Rogn
Slik gjør du
Rognen vaskes og klippes fri for tråder. Rognen pakkes så enkeltvis inn i plastfilm sammen med salt.
Legges så i en kasserolle lagvis. Hell på med kaldt vann så det dekker rognpakkene.
Kok opp la det trekke i ca 30 min.
Serveres med flatbrød, rå løk, kokte poteter og malt sort pepper.