Ingredienser
4 porsjoner
2 kg tynnribbe
2 ss salt
1 ss sort nykvernet pepper 2 dl vann
Blir det ordentlig jul uten ribbe? Mange har nettopp dette som sin favoritt. Men det er stor forskjell på fersk og frossen ribbe – prøv selv, så får du se!
Før steking
Sjekk at ribbeina er sagd over – dette er viktig ved oppdeling når den er ferdigstekt.
Rut svoren med tapetkniv, barberblad eller en skarp kniv. Rutene bør være 1 cm. Krydre med salt og pepper, og gni dette skikkelig inn i ribba. Dette kan med fordel gjøres et par dager før steking.
Steking
Sett ovnen på 230 °C.
Legg en asjett i bunnen av en langpanne, og legg ribba på asjetten med svoren opp.
Hell så vannet i langpanna og dekk alt med aluminiumsfolie.
Sett ribba i ovnen og stek så i ca. 45 minutter.
Ta ut formen og fjern folien. Ha ribba i ovnen igjen og senk temperaturen til 200 °C.
Stek så videre i 1 time.
Skru opp temperaturen til 230 °C og stek i ca. 30 minutter, eller til svoren blir sprø.
La den hvile på benken i 20 minutter før oppdeling.
Tilbehør
Rødkål, surkål, svisker, stekte epler, tyttebær, stekesjy, brunsaus, sennep, kokte poteter, medisterkaker og pølser.