Rita Karlsen er ei dame med mange jern i ilden. Som daglig leder for fiskeribedriften Brødrene Karlsen AS blir hverdagen ofte hektisk, og hun er derfor opptatt av å finne oppskrifter som er raske å tilberede når hun skal invitere til selskap.

For uansett hvor travelt hun har det, unner hun alltid tid til menneskene rundt seg. Det er ikke uten grunn at folk på Husøy er kjent for å være så hyggelige og sosiale av seg.

Finnes det så noen lokale mattradisjoner på Husøya?
– Det går mye i fisk, selvfølgelig. Mølja er en sikker vinner når sesongen kommer, sier Rita.
– Jeg serverer ofte fisk til festbruk hjemme. Og vi lager både lutefisken og klippfisken selv.

Den varmrøkte Husøylaksen som brukes i hovedretten på nyttårsaften er en spesialitet fra Brødrene Karlsen, og Eide Handel er den eneste i Tromsø som selger den.

– Den er varmrøykt på gammelmåten og krydret med vår egen spesialblanding, forteller Rita.

– Oppskriften har vært uforandret siden vi begynte å lage denne laksen for 20 år siden, og den er en godt bevart hemmelighet, sier hun med et lurt smil.

På nyttårsaften er det gjerne mye som foregår og som hele familien skal være med på, så en festmeny som kan forberedes tidligere på dagen og serveres i full fart når man kommer inn døra er midt i blinken! Og med varmrøkt Husøylaks som hovedrett er dette en nyttårsmiddag som vil bli husket langt inn i det nye året…

Varmrøkt Husøylaks

Ingredienser

Ca. 1 kg varmrøkt laks
Fruktsalat (se oppskrift)

Slik gjør du

Laksen varmes i stekeovn innpakket i folie. Husk en smørklatt i folien og vann i langpannen.

Ca 200 °C i 30 min. (varm ovn). Beregn lengre tid dersom det er frossen laks.

Det går også å varme laksen i mikrobølgeovn hvis du har dårlig tid!

Fruktsalat

Ingredienser

2 store epler
2 store appelsiner
1-2 hg druer (helst blå)
Purreløk (etter behov)
3 dl rømme
Sukker

Slik gjør du

Frukten renses og kuttes i små biter. Druene splittes og steinene fjernes. Purren finhakkes. Rømmen tilsettes 2 ss sukker og det hele blandes godt.

Vi anbefaler hvitvin som drikke til varmrøkt Husøylaks.

Poteter eller potetsalat er også godt som tilbehør.