Tapas har blitt svært populært også her til lands. Men hvorfor ikke prøve en ny vri – med smak av tradisjonsrik julemat? En garantert suksess hos både gjester og vertskap!

Til jul henter vi gjerne fram det beste vi har, og med råvarer fra vår fantastiske landsdel har vi utrolig mye godt å velge i. Men tradisjonelle matvarer kan gjerne brukes på nye måter, og kanskje får vi nye smaksopplevelser ved å tenke litt nytt? Vi slår et slag for juletapas, og er sikker på at du ikke vil angre på at du prøver det du også!

Heim med tapas

Tone Hilde Birkelund vokste opp i Eidkjosen, og er barnebarn av butikkens grunnleggere. Selv om hun flyttet til Bodø for syv år siden, må hun stadig vekk ”heim” på besøk, som hun fortsatt sier. Så da hun var innom i heimbygda sist gang, spurte vi henne om hun ikke kunne lage til sin berømte juletapas og dele oppskriftene med våre lesere – noe hun selvsagt gjerne gjorde!

Hun er veldig glad i å reise og hente nye impulser til kjøkkenet rundt om i verden, og har faktisk bodd og jobbet på Gran Canaria. Tapas er hun veldig glad i, så det serverer hun året i gjennom og tar i bruk sesongenes råvarer etter som de er tilgjengelige. Til jul var det derfor en selvfølge at hun prøvde å bruke tradisjonell, nordnorsk julemat som utgangspunkt for å servere tapas med smak av høytiden.

Sammen med vår pølsemaker Mads Nilsen har hun dekket opp et fantastisk fristende utvalg juletapas som garantert vil gjøre suksess blant gjestene ved juletider. Oppskriftene har de begge bidratt til. Tone Hilde sier at hun gjerne henter inspirasjon fra andres matlaging og oppskrifter, som hun så prøver ut og tilpasser slik hun synes det passer best. Og med tapas er det nesten uendelig mange muligheter, det er bare fantasien som setter grenser.

Variert og sosialt måltid

Tone Hilde mener at et tapas-måltid kanskje blir mer spennende for gjestene, rett og slett fordi man får mulighet til å smake så mye forskjellig på én gang. Fisk og kjøtt sammen, og både kalde og varme retter gjør at måltidet blir svært variert. Dessuten er gjerne tapas litt lettere enn en tradisjonell middag, slik at man kan spise mye forskjellig uten å måtte «ta kvelden» etterpå. Og det kan man jo ofte ønske seg rundt juletider?

For den som er vertskap og kokk, gjør tapas at kvelden blir mye roligere ettersom det aller meste er tilberedt på forhånd. Dermed slipper man å tilbringe halve tiden på kjøkkenet når man egentlig har mest lyst til å være sammen med gjestene og kose seg. Og man får god tid til å snakke sammen med tapas på bordet, for man sitter gjerne lenger og spiser når man har mange små retter å velge blant. Appetitten blir også på topp med et bredt utvalg småretter, for man vil jo smake på alt – og gjerne noen ekstra ganger på «favorittene»!

Rundt juletider blir det ofte rester til overs etter ulike måltider, og tapas er en utmerket måte å bruke disse på uten at det føles som vanlig restemiddag. Bruk det du har i kjøleskap og kjeller, og kombinér tradisjonelle råvarer på nye måter. Tone Hilde og Mads har her laget sine juletapas-favoritter – prøv noen av disse oppskriftene og vi garanterer at det blir en smaksopplevelse som dere vil huske lenge!

Oppskrift:

Eides fenalår til juletapas

Les mer >

Oppskrift:

Stekt Eide røykelaks på eplemost

Les mer >

Oppskrift:

Eide gravlaks på flatbrød

Les mer >

Oppskrift:

Pepperkake med Eide heimelaga lammerull

Les mer >

Oppskrift:

Pepperkake med blåmuggost

Les mer >